Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken naar informatie

Achtergrondinformatie over zoekmachines, zoektechniek en het vinden van informatie op internet.

Zoeken verfijnen met hulp van domeinnamen
De zogenoemde top-level domeinnamen (.com, .edu, .be) kunnen een hulpmiddel vormen bij het zoeken. Of beter gezegd: met behulp van het criterium domeinnaam, kunnen zoekresultaten worden verbeterd.

Internetarchiefdienst 
Het internetarchief van Brewster Khale slaat oude websites op.

Op zoek naar een nieuwe baan
Banensites zijn er genoeg, maar moet ik ze allemaal langs, of zijn er slimmere manieren? Bijvoorbeeld met behulp van een banenzoekmachine?

Van wie is die site?
Soms kan het handig of zelfs noodzakelijk zijn de eigenaar van een website op te sporen. Daar is een eenvoudige methode voor.

Doorzoeken van 650 miljoen Usenet-berichten
Zoekmachine Google heeft het historische archief van Usenet weer doorzoekbaar gemaakt. Een interessante informatiebron.

Zoeken met een kinderslot
Kinderen lopen bij het zoeken op internet de grootste kans op confrontatie met 'ongewenste' inhoud. Tips voor ouders en andere opvoeders om dit risico te verkleinen.

Hoe worden twee woorden behandeld?

Worden twee of meer woorden door een zoekmachine gezien als losse woorden, of als een zinnetje? Het maakt een wereld van verschil. Raadpleeg het overzichtje.

Vertaalsites maken het web begrijpelijk
De grotere vertaalsites leveren geen perfecte vertaling, maar voor de doorsnee gebruiker zijn voortaan ook Argentijnse, Italiaanse en zelfs Russische teksten te volgen. Comprendes?

Wat is het onzichtbare web?
Het onzichtbare web is 500 maal groter dan het bekende web en groeit bovendien harder. Met speciale software kan echter toch in deze informatie-bron worden gezocht.

Wat zijn de meestgezochte termen op internet?
Het praktisch nut is niet groot, maar lijstjes met meestgezochte termen blijven populair. Meekijken met andere zoekers is zelfs leerzaam...

Zoeken naar e-mailadressen

Er bestaat (nog) geen compleet overzicht van e-mailadressen, toch zijn er vele plaatsen om naar mailadressen te zoeken.

Raden naar een webadres
Het raden van een domeinnaam of webadres kan verrassend effectief zijn. Zeker met wat handige hulpjes. En zoeken kan altijd nog...

Overzicht mogelijkheden zoekrobots

Niet iedere zoekmachine werkt hetzelfde. De een biedt veel mogelijkheden, de ander heeft minder toeters en bellen.
Internationale zoekmachines
Nederlandse zoekmachines

Hoe werkt een zoekrobot?
Hoe doorzoekt een zoekmachine in eentiende seconde een miljard pagina's? Hoe komt de resultatenlijst tot stand?

George Boole: Geavanceerd zoeken
De zoon van een Britse schoenmaker bracht de wereld van Aristoteles en de algebra dichter bij elkaar. Meer dan 100 jaar later plukken websurfers er nog de vruchten van.

De tien beste tips van professionele zoekers
Zoeken valt te leren. Met de praktijkervaring van professionele zoekdeskundigen krijg je betere zoekresultaten in korte tijd.

De grootste database, de beste?
Is een zoekmachine met een grote database dus ook de beste? In bepaalde gevallen wel, maar er zijn andere factoren van belang. Zo doen ook de manier van rangschikken en de performance er toe.

Betrouwbaarheid
Eenmaal gevonden webpagina's moeten worden geverifieerd: is het echt of nep? Wat kan je leren van een domeinnaam, een URL en de tekst zelf? Tips om via het net op zoek te gaan naar de context van een artikel.
Zie ook: interactieve checklist Hoe betrouwbaar is een webpagina?

De toekomst van het zoeken
Zoekmachines hebben hun langste tijd gehad. De toekomst is aan de tekst-analyse, een beter begrip van de zoekende mens en de intelligente agenten...

Niet zelf surfen, maar je laten attenderen
Zet de computer voor je aan het werk. Laat je automatisch waarschuwen wanneer er webpagina's veranderen. Een overzicht van handige web-spionnen ofwel: attenderingsdiensten.