Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Attenderings-robotten

Op ieder vakgebied zijn er sites die je regelmatig in de gaten wilt houden. Idealiter zou je iedere dag een rondje moeten surfen langs die adressen om te kijken of er wat is veranderd. Routinewerk dus, waar de computer juist zo geschikt voor is. Er zijn een aantal attenderingsdiensten die het web voor je in de gaten houden en je via e-mail waarschuwen wanneer er iets is veranderd op een pagina. Ze zijn helaas niet allemaal meer gratis.

Werking

De attenderingsrobots lijken op de spiders of crawlers van zoekmachines. Ze gaan met een interval van een uur, een dag, een week, naar de webpagina die je opgeeft, nemen de tekst mee en vergelijken deze met de inhoud van dezelfde pagina die eerder is meegenomen. De gebruiker wordt via e-mail gewaarschuwd. Sommige diensten kunnen ook dynamische pagina's voor je in de gaten houden.

Voorbeelden:

Wat is er op de BBC vanavond?

De inhoud van Computer Totaal

Treinstoring bij Alkmaar?

Wijziging op een homepage?

Je website gelinkt door andere site?

Je bedrijf of merk genoemd bij Webwereld?

Websites

Een van de oudste attenderingsrobots, de niet-gratis dienst van Tracerlock, maakt gebruikt van de index van een grote zoekmachine. Zodra daarin een bepaalde term opduikt, krijgt de abonnee een seintje. Deze aanpak heeft zijn beperkingen en kan tot 'vals alarm' leiden wanneer pagina's als nieuw worden geïndexeerd, maar in feite oude webpagina's zijn. Ook gaat er vaak een lange tijd overheen tussen een wijziging aan de webpagina en het moment waarop de gebruiker een seintje krijgt.

Een van de weinige overgebleven websites die hun diensten gratis zijn blijven leveren is Trackengine. De site signaleert eenvoudigweg een gewijzigde pagina en laat dat via e-mail weten.

Geavanceerder is het Nederlandse initiatief WebAgent, een gratis dienst van DDS (De Digitale Stad amsterdam). Attendering kan op algemene termen zoals het in de gaten houden van iedere verandering op een pagina, of specifiek op woorden; een waarschuwing als een bepaald woord verschijnt of verdwijnt op een pagina.

Knipseldiensten

Veel meer mogelijkheden kennen de abonnee-diensten van sites als E-knip en Checkit De categorie noemt zich 'online knipseldienst' en houdt sites in de gaten waarop de naam van hun opdrachtgevers kan voorkomen, of combinaties van woorden en websites die voor een bepaald doel van belang kunnen zijn. De resultaten worden gebundeld of compleet toegestuurd.

Ook (dure) documentatiediensten als LexisNexis kennen mogelijkheden op gebruikers te attenderen.

(Bijgewerkt op 02-07-2003)