Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken met Booleaanse operatoren

Informatie op internet is ongestructureerd, en bovendien in zulke grote hoeveelheden aanwezig dat alleen maar full text zoeken zelden tot goede resultaten zal leiden.

Met behulp van Booleaanse operatoren, gereedschappen om woorden te filteren en te zoeken op velden is het wel mogelijk effectief te zoeken.

Booleaans

Een van de belangrijkste manieren om zoeken te verbeteren is het gebruik van Booleaanse of Boolse operatoren. De term is afgeleid van de achternaam van George Boole, een negentiende eeuwse wiskundige die logische redeneringen toepaste op cijfers.

Wie was George Boole?

De Booleaanse methode maakt gebruik van zoektermen die door logische bewerkingen worden gecombineerd tot vergelijkingen (expressions) die waar of onwaar kunnen zijn (true/false).

Niet alle zoekmachines ondersteunen het gebruik van alle operatoren. AND en OR worden door vrijwel alle sites ondersteund, maar zoekmachines die ADJ (Adjacent) of BEFORE ondersteunen zijn met een lampje te zoeken.

Zie ook het overzicht met de karakteristieken van zoekmachines.

Soms mogen sommige operatoren worden vervangen door alternatieve notaties, AND en OR kunnen dan als + en – worden ingetikt, soms zelfs als EN en OF. In het jargon zijn dit Boolean modifiers.

Veel andere zoekmachines maken zonder dat de gebruiker dat weet toch gebruik van de AND-mogelijkheid. De Booleaanse opties worden dan altijd gebruikt voor zoekacties met twee of meer woorden. Dit heet implied Boolean. Sommige zoekmachines zien twee woorden los, een andere zoekmachine beschouwt ze los, als een OR-optie. Dat is belangrijk om in de gaten te houden als je zoekt.

 Zie hiervoor: Hoe gaan zoekmachines om met twee woorden?

Andere zoekmachines gebruiken voorgebakken (predefined) Booleaanse mogelijkheden. De gebruiker kiest uit menuutjes, en zoekt dan ook zonder het te weten Booleaans. De Advanced-pagina's van Google en Alltheweb doen dit bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat het niet mogelijk is fouten te maken.

Drie manieren

Booleaans zoeken kan op drie manieren, afhankelijk van de mogelijkheden van de zoekmachine:

  • Impliciet: (implied) je maakt gebruik van de standaardoptie van de zoekmachine, eventueel aangevuld met + en -
  • Volledig: (full) vaak beschikbaar op de "Geavanceerd zoeken" pagina; alle mogelijkheden zijn hier beschikbaar
  • Voorgebakken: (predefined) Met pull down-menuutjes en aparte invoervelden is een zoekformulier samengesteld waarmee zonder ingewikkelde Booleaanse codes toch geavanceerd gezocht kan worden.

Maar hoe werkt Booleaans zoeken?

Volg deze grafische weergave...
Of lees dit overzicht, met alle operatoren zoals NEAR en ADJACENT.