Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Van wie is die website?

Probeer er achter te komen van wie de domeinnaam is. Deze functie heet meestal: Whois.

Kijk na op wiens naam het domein is geregistreerd bij de locale NIC's zoals de http://www.nic.nl/

Wie is de eigenaar van een website?

Van alle websites worden de gegevens bijgehouden in openbare registers. Daarin staan naast enkele technische gegevens, ook de eigenaar van de domeinnaam. Dit is niet altijd de daadwerkelijke gebruiker, maar het helpt je vaak verder bij je speurtocht naar degene die achter een website steekt.

Werkwijze:

1. Stel eerst de domeinnaam vast.

Dat is meestal eenvoudig: direct links van de topleveldomeinnaam (TLD) of Country Code TLD (ccTLD) staat de domeinnaam. Bij http://www.zoekprof.nl/ is dat dus zoekprof. Bij http://www.nl.bol.com/ is het dus bol.

Laat je niet foppen door deze - weinig voorkomende - dubbele extensies, zoals:

www.checkitout.web.do

www.hotels.tourism.tn

www.site.qc.ca

www.johnsmith.school.za

Bij al deze namen vormen de onderstreepte namen de werkelijke domeinnaam, en niet - zoals gebruikelijk - het woord direct links van de topleveldomeinnaam (de landennaam).

Het is een constructie die te vergelijken is met het bekende co.uk van de Britse domeinnaam-samenstelling. De domeinnaam in www.bbc.co.uk is dus niet co, maar bbc.

In Nederland, waar deze dubbele extentie niet bestaat is de (fictieve) domeinnaam in www.groningen.huisarts.nl dus huisarts, en niet groningen. De vermelding  groningen is hier een zogenoemd subdomein van de huisarts-site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Naar de registratiesite

Met de domeinnaam ga je naar de site waar het register te vinden is. Een zoekopdracht in een dergelijk register heet een whois, een term die vaak op de registratie-sites voorkomt.


3. Welke gegevens?

Bij de vermeldingen voor .nl sites kijk je achter de gegevens die staan achter: Domein statushouder. De overige gegevens zijn vaak de technische of facilitaire bedrijven die een webserver in de lucht houden. Zij kunnen of mogen je vaak niet verder helpen.

Bij de overige Whois-gegevens maak je gebruik van de vermelding van de organisation (vaak met bezoekadres) en het administrative contact. Dit zijn de personen en adressen van de eigenaar.

Meer weten?

De eigenaar van een domein speelt een rol bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een pagina of site. Zie verder: Betrouwbaarheid.