Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken naar e-mailadressen

Tot verdriet van velen bestaat er nog geen "telefoonboek" met e-mail adressen, en het is zeer de vraag of er ooit zoiets zal komen.
Grote verzenders van commerciële ongevraagde e-mail (spam) hebben de kans daarop ernstig verkleind; wie opgenomen is in zo'n bestand loopt het risico getracteerd te worden op bergen ongevraagde e-mail.

Deze verzenders zijn namelijk permanent op zoek naar e-mailadressen. Ze worden opgespoord door speciale zoekrobots ("harvesters": oogst-machines) die webpagina's, usenet-discussies en databestanden met adressen afgrazen naar alle teksten waarin een apenstaartje voorkomt.

Er bestaan overigens wel doorzoekbare verzamelingen e-mailadressen. Meestal zijn dit verzamelingen waar internetters zelf hun adres hebben opgegeven. De adressen zijn er niet altijd even betrouwbaar omdat velen regelmatig wisselen van mailadres en zelden iemand de moeite neemt om zijn of haar adres in zo'n verzameling te wijzigen. Compleet zijn de verzamelingen nooit. Wantrouw dus de waarde van adresbestanden zoals People Yahoo of World Email Directory (WED), maar als je desperaat op zoek bent naar een adres kun je de volgende plekken proberen. Bedenk dat het zoeken naar particuliere (prive) e-mailadressen extreem moeilijk is.


Nederland
Een van de meest veelbelovende meta-zoekmachines naar
e-mailadressen is van Nederlandse makelij. De metazoekmachine van Wimjan Jansen van de Laak zoekt in een groot aantal internationale (Amerikaanse), Nederlandse en Belgische adresverzamelingen. De software is nog in ontwikkeling, en geeft vaak zeer goede resultaten: E-mail metasearch

Verder in volgorde van importantie:
E-mailgids van Het Net (abonnees van Het Net)
Zoeken naar personen binnen SURFnet (de academische wereld)
Zoeken binnen het ICQ-netwerk (optie: People)
E-mail Gids

Internationaal
MESA Een van de weinige metazoekmachines naar e-mailadressen is MESA van de universiteit van Hannover. De machine zoekt parallel in zes verzamelingen, waaronder People Yahoo.
Switchboard (het Amerikaanse telefoonboek met e-mailadressen)
People Yahoo (met o.m. de voormalige Four11-database)
World Email Directory

Niet gevonden?

Probeer de volgende alternatieven:

• Het telefoonboek van PTT Telecom waar bij sommige namen ook een e-mailadres is vermeld.
• Zoek de naam op in het nieuwsgroepen-archief (Usenet) van Google
• Neem telefonisch contact op met de bedoelde persoon
• Stuur een verzoek aan de postmaster van de organisatie (maar reken niet op antwoord!). Zijn adres is altijd: postmaster@domein
• Gok de naam wanneer je de bedrijfsnaam, organisatie of provider weet. Bij bedrijven is deze vorm langzamerhand standaard: J.Naam@bedrijf.com. Maar beter is het om de systematiek af te leiden van andere adressen in de organisatie. Zoek dus eerst bij Google of via andere verzamelingen naar andere e-mailadressen uit hetzelfde domein.
Let op: je loopt het risico iemand anders met een ongevraagd mailtje op te zadelen. Een heel voorzichtig geformuleerd en kort mailtje om het water te testen is dus geboden.

Relevante artikelen:
Veelgestelde vragen: waarom is het zo moeilijk e-mailadressen te vinden?
Zie ook: Zoektip van de Dag

(december 2000, update oktober 2002)