Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

De tien meest gemaakte fouten bij zoeken


Over het gebruik van zoekmachines wordt veel gemopperd: geen resultaten, te veel resultaten of niets bruikbaars. Maar de zoekmachine zelf kan er niet altijd wat aan doen. Veel fouten worden veroorzaakt door de internetter zelf.

Daarom zijn de tien meestgemaakte fouten erg leerzaam:
 1. Typefouten: de meest voorkomende fout is de typefaut. Zelfs de simpelste woorden gaan de mist in: autoallarm, failiet, samanwerkende, exprezzo, speficatie.

 2. Fouten tegen de syntax van de zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft een set regels waaraan zoekvragen moeten voldoen. Die zijn niet voor iedere site hetzelfde, maar ze worden altijd uitgelegd op de site.
  Dit is nooit goed:

  (genealogie colenbrander)
  mooie+mannen
  ouderschapsverlof?noorwegen
  provence*camping

  Het werken met + gaat bijna altijd mis; het moet zijn:

  woord +woord

   of:

  +woord +woord

  Dus: woord spatie plustekenwoord, ofwel: géén spatie tussen het plus- of minteken en het zoekwoord.

 3. Het intypen van een compleet webadres: Ruim 3 procent van de zoekvragen bestaat uit een correct www-adres, nog eens 1 procent typt http verkeerd in (htpp://, http:/, http//:) , of geeft een partieel webadres (www.tdk).
  Soms kan het wat opleveren, maar één balkje hoger (de location-bar van je browser), en je zit direct goed.

 4. Onbruikbare tekens als *, /, ?, , , gebruiken. (Sommige zoekmachines ondersteunen wel %, ? en *, maar dat moet je maar net weten).

 5. Spreektaal gebruiken. Sommige zoekmachines vragen expliciet om spreektaal. Internationaal is Ask Jeeves de bekendste. Vinden.nl of Ilse zijn niet gebouwd om vragen te beantwoorden als: "Hoe lang een ei koken?", "hoe werkt een versterker". En zelfs dit is niet de bedoeling: "+hoe +kan +ik +beltonen +veranderen" (al kan het soms wel resultaat opleveren).

 6. Telefoonboeknotatie. Een zoekmachine zoekt full text, het moet wel raar lopen als er een goed antwoord komt op vragen die er uit zien alsof ze aan een online telefoongids zijn gesteld: "Graaf, Robert de", of: "tekst oh oh den haag, van".

 7. Een e-mailadres intypen: niet uitgesloten is dat het iets oplevert, maar het mailtje komt vast niet aan.

 8. Alleen proberen van de woordenboekvorm van een woord. Wie "makelaar" of "hotel" gebruikt, zou ook "makelaars" en "hotels" kunnen proberen.

 9. Geen AND gebruiken. De beste manier om minder (en dus specifiekere) zoekresultaten te krijgen is het gebruik van AND. Nog geen procent (0,75 procent om precies te zijn) van de zoekers gebruikt deze Booleaanse operator (en dan nog zelden goed).

 10. Niet leren van je fouten. Een denk- of typefout kan altijd voorkomen, maar aan de resultaten moet je zien dat er iets mis is. Dan corrigeer je dat, en begin je opnieuw. Wie op zoek naar een naam voor een baby "meisjes namen" intypt, krijgt heel wat anders dan de zoekvraag "meisjesnamen", "tipskinderfeestje" zal minder tips opleveren dan "tips kinderfeestje".

Niet zo, maar zo!
Tips om van de fouten te leren. links de originele zoekvraag, rechts de verbetering:

hack/hek programs/program

(hack OR hek) AND (programs OR program)

kunstpattywouters

"patty wouters" AND kunst

(genealogie colenbrander)

genealogie AND colenbrander

maxon & ringtone

maxon AND ringtone

mooie+mannen

"mooie mannen"

muppets+gonzo+pictures

image:muppets AND gonzo

sponsorcontract + model

model NEAR sponsorcontract

kate moss, gallery,

"kate moss" AND gallery

"bootreizen" "engeland"

bootreizen AND engeland

ouderschapsverlof?noorwegen

ouderschapsverlof AND (noorwegen OR scandinavië)

ouderschapsverlof/

 

ouderschapsverlof/noorwegen

 

ouderschapsverlof/scandinavie

 

provence*campings

camping* NEAR provence

wat_is_sql

"wat is sql"

bus/trein/lyon

(bus OR trein) AND Lyon


Dit artikel is gebaseerd op de analyse van ruim 30.000 zoekvragen die werden gesteld bij Vinden.nl, een Nederlandse meta-zoekmachine. Dit is ongeveer de hoeveelheid vragen die in twee etmalen wordt gesteld. Iedereen kan meekijken met de zoekvragen bij Vinden.nl.


Relevante artikelen:

De 10 beste zoektips van zoekprofs
de meest gestelde vragen over zoekmachines

(31 oktober 2000, update september 2002)