Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Collectief internetgeheugen

Internet is een vluchtig medium; de gemiddelde webpagina is maar honderd dagen in ongewijzigde vorm te bestuderen. Wat je met een zoekmachine aantreft is dus altijd maar een momentopname. De Amerikaan Brewster Kahle heeft zich ten doel gesteld om een groot deel van dat vluchtige internet te archiveren in een internetarchief op te richten. Zijn archief, het Internet Archive, moet leiden tot de grootste dataverzameling ter wereld, groter dan de grootste bibliotheek ter wereld, de Library of Congress.

Door het intikken van een webadres in de zogenoemde Way Back Machine krijg je toegang tot oude versies van webpagina's. Ook handig om trends in digitale vormgeving te bestuderen en voor sukkels die per ongeluk hun hele website hebben gewist. Daarnaast zijn er bulletinboards opgeslagen en een collectie over 11 september en de Amerikaanse verkiezingen van 2000.

Het Internet Archive heeft van 1996 tot nu 2002 100 terabytes opgeslagen, zo'n 10 miljard webpagina's. Dagelijks komen er 1 tot 1,2 miljard pagina's bij. Het Internet Archive wordt gesteund door onder meer de< overheidsinstellingen als National Science Foundation, de bibliotheek van het Congres en diverse bedrijven.

De nieuwsbrief van het archief is te vinden op: mail.archive.org/news/brief.html

(13 maart 2002)