Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

De dood van een metatag

De metatag, die handige manier om een zoekmachine extra informatie over een webpagina mee te geven, is niet langer meer van belang. Misbruik heeft de meeste zoekmachines doen besluiten er geen gebruik meer van te maken.

Wat zijn metatags?

Metatags, weet u het nog? Dat waren extra trefwoorden die - onzichtbaar voor de browser - aan iedere webpagina toegevoegd konden worden om ze beter vindbaar te maken voor zoekmachines. Een pagina over bergsport waarop met geen woord werd gerept over 'alpinisme', 'bergschoenen', of 'klimgereedschap' kwam met behulp van metatags toch bovenaan in de zoekresultaten wanneer er op die termen werd gezocht. Een nuttige en reuze handige manier van extra informatie geven. Veel websites maken sinds de introductie van deze html-tag gebruik van de extra trefwoord-mogelijkheid.

Misbruik

Maar er deed zich een probleem voor. Sterker: er kwamen zelfs rechtszaken van. Wat te denken van de firma Jansen die de merknamen van al zijn concurrenten achter zijn website verstopte. Iemand die naar zijn concurrent zocht, kon makkelijk ook bij Jansen terechtkomen. Reuze handig, maar ook ergerlijk voor internetzoekers. Het bontst maakten de exploitanten van sekssites het; hele woordenboeken werden in de metatags geplakt. Waar ook naar werd gezocht, altijd kwam er wel een sekssite in de resultaten.

Afschaffen

Google was de eerste zoekmachine die deze vorm van 'spam' aanpakte door metatags niet meer te indexeren en de resultaten uitsluitend af te stemmen op wat er leesbaar op de pagina te vinden was.
Daarna ging het hard; de een na de andere zoekmachine schafte de metatag af. Momenteel is er nog maar een zoekmachine die de 'keyword'-metatag herkent: Teoma/Ask Jeeves. Makers van websites kunnen zich dus voortaan de moeite besparen: de metatag is dood.

Je gelooft het niet? Doe deze exclusieve Zoekprof-test: plak het 'woord' vsdjhvfwdhr in je favoriete zoekmachine en kijk wat er naar boven komt. Dit woord is al sinds jaar en dag als keyword achter de voorpagina van Zoekprof verstopt. Als je na een zoekactie Zoekprof tegenkomt, dan maakt de zoekmachine nog gebruik van metatags. Maar 10 tegen 1 is dat niet het geval.

Meer: Searchenginewatch: de geschiedenis van de metatag


Oktober 2002