Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Gokken soms even effectief als zoeken

Raden naar de naam van een website kan verrassend effectief zijn. En als dat niet lukt, kan je altijd nog gaan zoeken. Niet op een precieze manier, maar opzettelijk vaag ("fuzzy").

Wie op zoek is naar informatie van een bedrijf (openingstijden, vacatures, bezoekadres) begint met www.bedrijfsnaam en dan .nl of .com als achtervoegsel. Als dat niets oplevert ga je door:

Enkele tips:

  • Probeer bij internationale bedrijven eerst de .nl-variant en dan pas de .com of het land van herkomst. (www.toyota.nl, pas daarna toyota.com of toyota.co.jp). Dan is het handig om een lijstje met domeinnamen bij de hand te hebben (http://www.nsrc.org/codes/country-codes.html).
  • Weet je maar een deel van een .com-domeinnaam dan is Domainsurfer de beste hulp. Handig bij het zoeken naar domeinnamen met een merknaam is Marksonline. Zoek naar (een deel) van een merknaam in het .com-segment. De homepage biedt echter nog veel meer handige zoekmogelijkheden.
  • Ben je niet zeker van de spelling van een Nederlandse domeinnaam, of weet je maar een deel van de naam? Probeer de site Klinkt Als.nl of die van Wise Guys waarmee je fuzzy naar domeinnamen kunt zoeken.
  • Ook zoekrobots ondersteunen manieren om breed te zoeken naar een deel van een domeinnaam. Bij AltaVista bijvoorbeeld: host:zoek* geeft je pagina's op sites waarvan de domeinnaam met "zoek" begint. (zoekop.nl, zoekprof.nl, zoek-een-man.nl, enz.) Ook de Advanced-pagina van Alltheweb en Google hebben opties om binnen de URL te zoeken. Bij beide zoekmachines zijn deze opties te vinden op de Advanced search-pagina's.

(bijgewerkt op 15-11-2002)