Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Gratis zoekgereedschap

Op deze pagina zijn verwijzingen naar gratis gereedschappen opgenomen die onmisbaar zijn bij zoeken of navigeren op het web.

(De meest voor de hand liggende gereedschappen zoals browsers e.d. zijn overgeslagen)

AltaVista Power-browser Markeer een woord op een willekeurige webpagina. Wanneerje op de bookmark van de PB klikt, wordt de zoekopdracht uitgevoerd. (Windows)

Lexibot 2.0 Een desktop meta-zoekmachine met opvallend veel mogelijkheden om zelf een geavanceerde weging van factoren aan te brengen. Gratis 30-dagen proefversie. (Windows) Lexibot
Acrobat Reader Onmisbaar bij het lezen en afdrukken van PDF-documenten.(Vele platforms) Acrobat Reader
Google Toolbar Handige vervanging op de toolbar van de Explorer (Windows)Google toolbar
Re:news Nieuwslezer die als enige zoekt in een eigen archief met postings. Gaat niet zo ver terug als Google, maar zoekt zeker zo efficiënt. (Windows) Re:news
QuickBrowseEen online tool voor degenen die met regelmaat een reeks pagina's van verschillende website willen bekijken. QB rijgt de pagina's aaneen om ze in één scherm te presenteren. Geen geklik op bookmarks meer. Je kunt de pagina's ook dagelijks/wekelijks via e-mail laten thuisbezorgen. Gratis voor maximaal 3 webpagina's. (online) QuickBrowse
Copernic 2001

Download Copernic 2001

Metazoekmachine voor de desktop. Snelle en duidelijke interface. Rangschikking van resultaten is aan te passen naar behoefte.

Nieuw in de 2001 Basic-editie zijn de 11 zoekmachines die zich op Nederland richten: de NL-versies van AltaVista, Excite, Looksmart en Lycos. Plus Ilse, Vindex, NL-menu, Search.nl, Track, Vinden in Nederland, Vindex en Zoek.nl (Windows)

Zie ook:
Andere slimme hulpmiddelen zijn de zogenaamde attenderingsdiensten of spionnetjes. Ze bewaken pagina's en geven een seintje wanneer er iets is veranderd.

(update 20 oktober 2001)