Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Tweedehands

Zoeken op sites met tweedehandsspullen, zoals Marktplaats en Speurders, is voor velen een vrijetijdsbesteding. Dagelijks wisselen tienduizenden spulletjes van eigenaar en komen er transacties tot stand waar verzamelaars, consumenten en grote of kleine handelaren veel plezier aan beleven.

Het aanbod van vele tienduizenden, vaak unieke producten, is doorgaans via een zoekboom gerubriceerd omdat volledige lijsten veel te lang zouden worden. De producten zijn ingedeeld van breed (auto's, vrije tijd, woningen) naar gedetailleerd (vakantiehuisjes in Friesland, sportfietsen en toerfietsen, babykleertjes in de kleinste maatjes). Door het enorme aanbod - marktleider Marktplaats hoort bij de drie bestbezochte sites in Nederland - zijn de pagina's met producten al snel niet meer bij te houden. Wie een gebruikte scooter of een koffiezetapparaat zoekt, zal enkele malen per dag het aanbod moeten bekijken om up to date te blijven. Kan dat niet handiger? Ja dat kan: zoeken via de ingebouwde zoekmachines van de diverse sites. Hou bij zoeken in de gaten dat iedere site een eigen manier van zoeken aanbiedt. Eerst een korte karakteristiek van enkele grotere vraag- en aanbodsites voor (veelal) gebruikte goederen.

Marktplaats
Op internet geldt: the winner takes all. De grootste site op een bepaald terrein trekt 80 procent of meer van het bezoek aan. Op het gebied van spullensites is dat wereldwijd eBay, maar in Nederland is het Marktplaats. De site is in 1999 zelfstandig begonnen maar is inmiddels gekocht door eBay. Marktplaats heeft daarbij zijn eigen aanpak en uiterlijk behouden. eBay is een veilingsite met georganiseerde veilingen door geregistreerde deelnemers die een beperkte looptijd kennen. Marktplaats daarentegen is een virtuele rommelmarkt, die laagdrempelig is en gratis voor de meeste gebruikers. Marktplaats zet hiermee de toon in Nederland en alle andere online rommelzolders hebben zich aan het Marktplaats-systeem gespiegeld. De site trekt 1,8 miljoen dagelijkse bezoekers en heeft een totaalaanbod van bijna 5 miljoen advertenties. Dagelijks worden er 185 duizend nieuwe advertenties geplaatst.

Speurders
De sites Speurders.nl van Uitgeversmaatschappij De Telegraaf is een me too van Marktplaats. Het aanbod verschilt licht van samenstelling, maar hét grote verschil is het veel lagere bezoek van ruim 600 duizend bezoekers, en het veel geringere aanbod van ruim 50 duizend per dag. Zie verderop voor een voorbeeldvergelijking van het aanbod.

Marktplaza
Marktplaza is eveneens een kopie van de marktleider. Zonder het reclamebudget van de Telegraaf-site, is deze site weer aanzienlijk kleiner en aanvoerder van een flinke roedel nog veel kleinere sites, die meestal niet de moeite waard zijn om naar op zoek te gaan.

Een kleine vergelijking uit april 2007 tussen de drie genoemde sites maakt duidelijk welke verschillen er zijn in het aanbod.

ZoektermMarktplaatsSpeurdersMarktplaza
golf28.0007.7001.470
massage5.3002.8001.390
vakantiehuisje600223160

Advertentiezoeker
De site Advertentiezoeker is van een heel andere soort. Het is geen spullensite, maar een gespecialiseerde zoekmachine die zeven online advertentiesites doorzoekt, zoals een metazoekmachine niet het web doorzoekt, maar de vragen stelt aan andere zoekmachines en het resultaat daarvan gecombineerd presenteert. De website is eigendom van Marktplaza.

Zoeken
Marktplaats kent de best gedocumenteerde zoekmachine en biedt de meest uitgebreide manier van zoeken en attenderen op het aanbod van de honderdduizenden spullen en diensten. De site werkt achter de schermen dan ook met zoektechnologie van Google. De andere sites kennen een veel eenvoudiger zoekmachine.

AND/OR
Alle drie de sites hebben een zoekmachine die standaard zoekt naar advertenties waarin alle woorden voorkomen die in het zoekvenster worden getypt. Dus zoeken naar regenjas en nieuw levert alleen advertenties op waarin beide woorden voorkomen. Zoeken naar regenjas nieuw én het fantasiewoord asdfs levert dus niets op.

UITSLUITEN
Combineren van woorden maakt dat u gericht kunt zoeken. Maar het uitsluiten van woorden, maakt het doornemen van de resultaten een stuk makkelijker. Alleen Marktplaats kent deze optie door een minteken (-) zonder spatie voor het weg te laten woord te plaatsen of het woord NOT (in hoofdletters met een spatie). Dus: Opel Corsa NOT parkeerschade of: Opel Corsa -parkeerschade.

UITSPLITSEN
Een andere manier om spullen uit te sluiten, is op de resultatenpagina een keus te maken uit de diverse subcategorieën. Dus bij de zoekterm Golf kan vervolgens worden gekozen uit rubrieken die het populaire autotype bevatten, of de afdelingen die zich concentreren op de sport met dezelfde naam. Deze vorm bieden alledrie de besproken zoeksites en ook advertentiezoeker. Marktplaza heeft een lange overzichtelijke lijst, Speurders en Marktplaats hebben een te groot aanbod hiervoor en vouwen de categorieën op. Zoals in dit voorbeeld, zoekwoord Golf:

Relevante rubrieken:
Auto diversen > Onderdelen | Volkswagen (9.820)
Auto's > Volkswagen (6.636)
Sport en Fitness > Golf (3.339)
Auto diversen > Onderdelen | Banden en Velgen (1.101)
Boeken en Tijdschriften > Autoboeken en Folders (524)
Meer rubrieken

OVERIGE
Verder zijn standaard: zoeken met afstanden rond een postcode, zoeken naar advertenties met of zonder foto's en naar alleen gevraagd of aangeboden: deze uitgebreidere zoekmogelijkheden zijn standaard op de drie besproken websites. Fraai is de mogelijkheid bij Speurders om alle foto's op een pagina te tonen. Bij Marktplaats en Advertentiezoeker is het mogelijk de aanbiedingen weer te geven op een landkaart, zodat de afstanden of de spreiding van de aanbiedingen zichtbaar worden.

SPECIAAL
Marktplaats kent een aantal zogenoemde Booleaanse instructies, waardoor speciale zoekacties mogelijk zijn. De helpfunctie biedt hiervan een goed overzicht. Eén voorbeeld is deze: zoeken naar een Renault (maar geen Twingo) in blauw of rood: Renault AND (rood OR blauw) NOT Twingo Zelfs het zoeken naar advertenties die op een bepaalde datum zijn geplaatst, is mogelijk op deze site. De andere spullensites en Advertentiezoeker kennen deze geavanceerde mogelijkheden niet.

RSS
Een bijzondere vorm van presentatie van advertenties is RSS. Hierbij heeft de gebruiker een speciale RSS-reader nodig waarin lijstjes worden gepresenteerd met daarin de 10 nieuwste advertenties die voldoen aan een bepaalde zoekopdracht. Alleen Speurders biedt deze optie niet.

Bijgewerkt op 16 april 2007