Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken in nieuwsgroepen (Usenet)

Google Groups betaHet doorzoeken van berichten (postings) in nieuws- of discussiegroepen (Usenet) is alleen nog maar mogelijk via de website van Google Groups. Maar je zoekt dan wel door liefst 700 miljoen berichten, waarvan het oudste bericht uit mei 1981 dateert.

Hartslag van het net
Ooit waren nieuwsgroepen de hartslag van de internetgemeenschap; als er iets belangwekkends gebeurde, kon je er via nieuwsgroepen deelgenoot van worden. Wie meetelde op internet, schreef (veelvuldig) op Usenet. Usenet, discussiegroepen of nieuwsgroepen in het Nederlands, zijn thematisch ingerichte electronische prikborden: van uiterst serieus tot meer dan triviaal, voor iedere smaak, afwijking, hobby, vakgebied of religie is wel een groep opgericht. Voor journalisten en onderzoekers vormen deze groepen en hun deelnemers een uiterst interessante verzameling kennis en contactpersonen.

Versplinterd over het web
Met de komst van het web is de betekenis van nieuwsgroepen afgenomen, en is het Usenet-netwerk versplinterd en verspreid geraakt over duizenden websites met ieder eigen prikborden, fora en discussiehoekjes. Waarin het uiterst moeizaam zoeken is; de opbouw van veel pagina's laat indexering door zoekmachines vaak niet eens toe.

Toch is de betekenis van nieuwsgroepen niet geheel teloor gegaan. Er zijn nog vele tienduizenden nieuwsgroepen waarin fanatiek wordt deelgenomen door vaak gemotiveerde discussianten.
Ook is het historische archief van Usenet weer geheel terug. Ooit was Dejanews.com hét aangewezen adres om te grasduinen in nieuwe maar ook stokoude discussies. Na veel omzwervingen is deze collectie ondergebracht bij de zoekmachine Google. Alle andere plekken waar gezocht kon worden in nieuwsgroepen zijn inmiddels verdwenen, zodat de populaire zoeksite een monopolie heeft op dit materiaal.

Google Groups maakt het mogelijk om in actuele en oude discussie te zoeken: ruim 700 miljoen postings vanaf 11 mei 1981, enkele terabytes aan menselijke conversatie, zoals de site zelf schrijft.

Behalve zoeken op trefwoorden, kan er op ieder onderdeel van een Usenet-posting apart worden gezocht. Dit zijn de (geavanceerde) mogelijkheden:

 • naam van de groep
 • onderwerp (subject)
 • auteursnaam
 • bericht-nummer
 • taal
 • datum (of: -range)

Vooral de opties om de thread (rode draad, reeks) te volgen en de mogelijkheid om alle postings van een bepaalde auteur tevoorschijn te roepen zijn erg handig.

Ook biedt de site de mogelijkheid om deel te nemen aan recente discussies.

Historische berichten
Vooral de historische zoekmogelijkheden via Google Groups zijn interessant. Het complete archief beslaat enkele terabytes aan menselijke conversatie. Het oudste deel van archief is in 2001 door Google gereconstrueerd uit de archieven van het vroegere Deja.com, de website die als een van de eerste deze nieuws- of discussiegroepen via het web doorzoekbaar maakte. Daarnaast zijn er talloze vroege berichtenverzamelingen aan toegevoegd. Begin jaren tachtig werden soms delen van deze discussies gepubliceerd op cd-rom; bijna niemand beschikte toen nog over een internetaansluiting. Maar ook bleken talloze particulieren over soms omvangrijke usenet-archieven te beschikken.

Zie ook:

 • Fraaie tijdlijn met historische gebeurtenissen vanaf 1981.
 • De homepage van Google Groups
 • Eerder over Google en nieuwsgroepen:

 • Deja is dood (12 februari 2001)
 • Deja richt zich weer op nieuwsgroepen (15 december 2000)
 • (13 mei 2001, laatste update 23 januari 2002)