Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken naar vacatures

Het zoeken naar vacatures is sinds internet sterk veranderd. Tijdschriften en kranten verliezen terrein, online vacaturebanken en de werkgevers zelf hebben hun positie overgenomen. Gespecialiseerde tijdschriften zoals Intermediair (banen voor hoger opgeleiden) en kranten fungeren sindsdien ook als verzamelaars van vacatures en vormen zo ook een online databank met vacatures, een voorbeeld hiervan is volkskrantbanen.nl.

De top-10 vacaturesites volgens de onderzoekers van Intelligence Group zag er in 2006 zo uit:

  1. (50.337) monsterboard.nl
  2. (52.119) werk.nl
  3. (55.149) nationalevacaturebank.nl
  4. (6491) jobtrack.nl
  5. (6964) vacaturekrant.nl
  6. (4694) intermediair.nl
  7. (2536) stepstone.nl
  8. (1160) jobnews.nl
  9. (27.190) totaljobs.nl
  10. (onbekend) randstad.nl

Tussen haakjes het aantal vacatures dat op 18 januari 2007 werd aangetroffen. Deze momentopname geeft een indicatie van de omvang van het aantal openstaande functies via de genoemde site.

Is een website met meer vacatures een betere site? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat hangt van de functie af die je zoekt. Voor een ruime oriëntatie is een grote algemene site een prima hulpmiddel. De websites werk.nl (van het CWI, de arbeidsbureaus), monsterboard en nationalevacaturebank zijn daar geschikt voor. Ben je gespitst op banen in een bepaalde regio dan kan een site als vacaturekrant geschikt zijn. Hierin zitten de vacatures van een flink aantal regionale dagbladen. Deze site is overigens ook via de website van de regionale krant te vinden. Hogeropgeleiden, hbo en universitair, hoeven niet door de berg vacatures bij het CWI te waden - al kun je daar natuurlijk ook op opleidingsniveau selecteren. Webistes zoals intermediair.nl en volkskrantbanen.nl richten zich met name op deze doelgroep.

In opkomst zijn websites die weliswaar weinig vacatures in de aanbieding hebben, maar zich hebben gespecialiseerd in een deel van de arbeidsmarkt. De overheid en de zorg zijn hierin sterk vertegenwoordigd.

Voorbeelden van dergelijke vacaturebanken zijn:

Naast verzamelplaatsen zoals online vacaturebanken maken de meeste grotere werkgevers (selecteer deze door te Googelen met het zinnetje "beste werkgevers") ook gebruik van de eigen website om vacatures aan de man te brengen. Let op onderwerpen als carrière, careers, jobs, of natuurlijk: Werken bij...

Voorbeelden van de vacaturesites van grote werkgevers:

Niet alleen vacatures

Zoeken naar een nieuwe baan is meer dan alleen het opsporen van vacatures. Sommige vacaturesites beperken zich tot het aanbieden van veel vacatures, maar nuttiger zijn sites die daarnaast tips geven over online sollicteren, en carrièreplanning. Het plaatsen van je cv of een profiel behoort ook vaak tot de mogelijkheden. Daarnaast gebruik je internet natuurlijk om informatie op te zoeken over de werkgevers waarin je bent geïnteresseerd, of waar je bent uitgenodigd. Een bedrijfswebsite biedt ook vaak de mogelijkheid om een indruk te krijgen van het soort bedrijf waar je terecht komt.