Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Meest gezochte woorden

Het praktisch nut is niet zo groot, toch blijft het aardig om te weten wat de meest gezochte woorden zijn bij een zoekmachine. Google en de internationale Lycos hebben er complete rubrieken voor samengesteld. Bij de laatste is zelfs een heuse columnist dagelijks in de weer met trends aan de hand van zoekopdrachten.

Lycos
Bij Lycos.com is Aaron Schatz speciaal aangenomen om aan de hand van de ingetikte zoekopdrachten trends te signaleren en er vijf dagen per week een column over te schrijven. Zijn rubriek The Lycos 50 Daily Report is soms erg lezenswaardig. Schatz weet de vinger te leggen op rages voordat ze rages zijn en ziet trends die nog trendy worden.
Faith Popcorn, de bekendste trendwatcher in de VS, ziet echter niets in Schatz' aanpak, vertelt ze aan de New York Times: "Drawing cultural conclusions from them is like diagnosing a patient based on height, weight and eye color."
(registratie bij de NYT is gratis maar verplicht)

Google's Zeitgeist
Google heeft een magere versie van de Lycos 50. Onder meer: top-lijstjes met veelgezochte woorden, snelle dalers en stijgers, en vaak foutgeschreven woorden. Zie: Zeitgeist

Yahoo's Buzz
Een dagelijks bijgewerkte lijst met woorden die vaak worden opgezocht in Yahoo. Lijkt in uitvoering sterk op het overzicht dat Lycos in Nederland biedt. Weinig inspirerend. Yahoo! Buzz Index

Live meekijken
Een vooral grappige mogelijkheid die recht doet aan eventuele voyeuristische neigingen van internetters is het meekijken met de zoekvragen van anderen. Ook geschikt als educatief materiaal; zo is de Zoekprof Zoekfouten Top-10 met behulp van deze optie samengesteld uit ruim 30.000 vragen bij Vinden.

In Nederland was Vinden.nl de eerste die deze meekijk-optie aanbood: er is een gewone en een gecensureerde versie.

Internationaal is MetaSpy van zoekmachine MetaCrawler de bekendste meekijker, ook hier is een gekuiste versie beschikbaar.

Via e-mail
De firma Wordtracker verstuurt wekelijks aan belangstellenden de Top-500 meestgezochte woorden. De site heeft een speciale aanmeld-pagina.

(januari 2001, bijgewerkt: november 2002)