Professioneel zoeken | Achtergronden | Handige zoeksites

Handige links

Zoeken naar e-mailadressen

Wie een ook maar redelijk functionrerende zoekmachine naar e-mailadressen zou weten  te ontwikkelen, kan rijk worden. Zoeken naar emailadressen is een veel gevraagd artikel, maar we kunnen er kort over zijn: er bestaat geen zoekmachine die ook maar matig presteert op het gebied van mailadressen. Er zijn een aantal die suggereren iets te kunnen, maar veel stelt het allemaal niet voor.
De reden: spam. Wie immers zo slordig is zijn of haar e-mailadres ergens op internet te laten slingeren, of voor te komen in e-maillijsten, zal het weten ook: een mailbox voor ongevraagde reclamemailtjes is al snel het resultaat. Sommige e-mailadressen zijn praktisch onbruikbaar geworden door de vele ongewenste mailtjes. Wettelijke bescherming tegen dergelijke opdringerige mailers – die op papier inmiddels fors is uitgebreid – doet daar weinig aan af. De daders zijn niet of nauwelijks op te sporen.

Deze verzenders van reclamemail zijn permanent op zoek naar e-mailadressen. Ze worden opgespoord door speciale zoekrobots ("harvesters": oogst-machines) die webpagina's, webforums en allerlei databestanden met adressen afgrazen naar alle teksten waarin een apenstaartje voorkomt.

Onderstaande zoekmachines of andere alternatieven bieden enige hoop, maar stel je er niet al te veel van voor:

http://www.e-mailgids.com/ Een Nederlandse website. Met maar 21 treffers op de naam Janssens bijvoorbeeld lijkt dit een karig gevulde database.

http://www.inventio.nl/metanamesearch/ Leek een veelbelovende metazoekmachine, maar lijkt niet meer erg actueel. De laatste wijzigingen zijn van 2004.

De World Email Directory heeft een naam die veel suggereert. De resultaten zijn bedroevend, maar je kunt nooit weten:
http://www.worldemail.com/freemail.htm

http://www.addresses.com/ zoekt in de VS naar mailadressen. Evenals de email-zoekmachine van Yahoo vooral resultaten uit de VS levert: http://email.people.yahoo.com/ (of: de geavanceerde optie: http://email.people.yahoo.com/py/psAdvSearch.py)


Alternatieven

http://people.icq.com/people/ Zoeken binnen het ICQ-netwerk, een groep doorgewinterde internetgebruikers. Levert geen mailadres, maar wel mogelijkheden om in conact te komen.

Ook het populaire ‘vriendennetwerk’ Hyves biedt mogelijkheden om na aanmelding te zoeken op personen en biedt daarna contactmogeijkheden.
http://www.hyves.nl/ en http://www.hyves.org/.

Misschien is opbellen of sms’en een alternatief?
De telefoongids-optie van Vinden.nl zoekt door heel Nederland op basis van gegevens van de Nationale Telefoongids, de witte pagina’s van de Gouden Gids: http://www.vinden.nl/?sttname=telefoongids
Misschien heeft degene die je zoekt een website? De eigenaar daarvan is eenvoudig te achterhalen. Zie ook: Van wie is die website?